Vi bruker informasjonskapsler
Vi bruker informasjonskapsler for at nettsidene våre skal fungere.
Les mer om våre informasjonskapsler
Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Gå til forsiden hdo.no
Et nærbilde av en håndholdt radiokommunikasjonsenhet som ligger på et bord.

Utvikling av nødnettsteknologien

Nytt nødnett

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har fått i oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet (JD) å starte et forprosjekt for planlegging av fremtidens samhandlingsplattform. Løsningen skal være robust og sikker, med god dekning og kapasitet. Ytelses- og tjenestenivået skal oppleves som tilsvarende eller bedre enn i dagens Nødnett. HDO koordinerer helsetjenesten i forprosjektet, og vil eie og lede gjennomføringsprosjektet i helse når dette settes i gang.

Nødnett har vært i drift i hele landet siden 2015. Det fungerer godt, men er basert på utgående teknologi og må på sikt erstattes med en ny løsning for å opprettholde og videreutvikle beredskap og samvirke, samt imøtekomme fremtidens utfordringer og mulighetsrom. En ny, effektiv kommunikasjonsbærer på tvers av nødetatene vil spille en avgjørende rolle for fremtidens nød- og beredskapsarbeid, og blir for helsetjenesten en viktig forutsetning for å kunne yte trygge, effektive og gode akuttmedisinske tjenester.

Et sammensatt bilde som viser ulike typer ambulanser og redningspersonell i aksjon. Øverst til venstre sees en drone og en person i hvit uniform med radio. Midt øverst vises innsiden av et ambulansehelikopter med tre personer. Øverst til høyre sitter to personer foran flere dataskjermer. Nederst til venstre er en gul ambulansebil med teksten "AMBULANSE". Midt nederst er en gul ambulansebåt med teksten "AMBULANSE 113", omgitt av vann og fjell. Nederst til høyre står en person i rød uniform og holder noe i hånden.

 

HDO deltar i arbeidet med nytt nødnett på vegne av helsetjenesten, og koordinerer de regionale helseforetakene og kommunehelsetjenestens bidrag i prosessen. Koordineringen skjer i tett samarbeid med Helsedirektoratet. 

Foretaket planlegger og gjennomfører etatsvise og tverretatlige aktiviteter med sikte på å forberede helsetjenesten på teknologien som skal brukes for å realisere nytt nødnett. Samarbeid på tvers av nødetatene gir verdifull erfaringsutveksling og er viktig for å sikre at vi drar i samme retning, utnytter hverandres styrker, og realiserer gevinster i fellesskap. 

HDO har også fått i oppdrag å utrede og realisere hvordan kommunikasjonsbehovet til brukergrupper som ikke inngår i omfanget av nytt nødnett kan ivaretas for å understøtte fremtidens akuttmedisinske kjede. 

HDO sikrer informasjonsdeling og forankring med relevante aktører, deriblant de regionale helseforetakene, IKT-enheter i helsetjenesten og brukermiljøet. Administrerende direktør i HDO representerer de regionale helseforetakene og kommunehelsetjenesten i styringsgruppen for nytt nødnett-prosjektet.

Regjeringen fremla i 2025 en stortingsmelding om allmennlegetjenesten og akuttmedisinske tjenester som adresserer helsetjenestens nåværende og fremtidige utfordringer (Meld. St. 23 (2024-2025)). Utfordringene er særlig knyttet til økt behov for helsetjenester til en stadig eldre befolkning og samtidig mangel på kvalifisert helsepersonell. I meldingen fremhever regjeringen særlig behovet for å forbedre samhandlingen mellom aktørene i den akuttmedisinske kjeden og å ta i bruk digitale løsninger for å møte framtidens behov for helsetjenester. Et nytt nødnett med nødvendig kapasitet og funksjonalitet er et viktig virkemiddel for å realisere denne målsettingen.   

Regjeringen har også fremlagt en stortingsmelding om landets totalberedskap (Meld. St. 9 (2024-2025)). Regjeringen peker der på at beredskapen skal styrkes gjennom blant annet å sikre god grunnberedskap, utnytte samfunnets samlede ressurser, involvere næringsliv og frivillige, og å jobbe for et tettere samarbeid mellom sivile sektorer og forsvarssektoren. Dette forutsetter sikre kommunikasjonsløsninger mellom nødetatene og andre viktige samfunnsfunksjoner. 

De felles styringsbudskapene fra helseregionene til de felleseide helseforetakene i 2025, peker i 2025 på at virksomhetene skal innrette sitt arbeid mot å sikre blant annet rask tilgang til trygge helsetjenester av høy kvalitet og sammenhengende pasientforløp; kunnskapsbaserte og bærekraftige tjenester gjennom forskning, innovasjon og næringslivssamarbeid, og at spesialisthelsetjenesten bidrar til samfunnssikkerhet og er forberedt på kriser.

I 2024 var prosjektet i forprosjektfasen, hvor fokus var på å utarbeide det sentrale styringsdokumentet (SSD), som skal gi tilstrekkelig grunnlag for å vurdere prosjektets usikkerhet, anbefaling om kostnadsramme, samt gi føringer for styring av prosjektet i gjennomføringsfasen. I 2025 har foretaket fått i oppdrag å bistå DSB i prosessen med kvalitetssikring og ferdigstilling av SSD slik at prosjektets fremdriftsplan opprettholdes. 

I tillegg deltar HDO i arbeidet med å forberede for en rekke anskaffelser som skal gjennomføres, der det som anskaffes sammen vil utgjøre bestanddelene i det som blir det nye nødnettet. Helsetjenesten har her fokus på målbilder og mulighetsrom, fremfor rigide teknologiske krav. Det er viktig at vi er tydelig på hvilke brukerbehov om skal oppfylles i nytt nødnett, slik at markedet forstår hva helsetjenesten trenger og kan tilby gode løsninger. 

En viktig tverretatlig aktivitet i 2025 er forberedelse og gjennomføring av testaktiviteter, der nødetatene og DSB sammen vil teste ulike deler av den nye teknologien. Erfaringene fra dette arbeidet blir viktige for å sikre at vi kommuniserer behovene våre på en tydelig måte ovenfor leverandørene i anskaffelsesfasen, i tillegg til at det gir verdifulle frempek for hva neste generasjon og nød- og beredskapskommunikasjon vil innebære for en driftsorganisasjon som HDO. 

I lys av mottatt oppdrag, har HDO påbegynt et innsiktsarbeid, der vi utforsker og kartlegger informasjons- og kommunikasjonsbehovet til helsetjenestens potensielle utvidede og nye brukergrupper. I første omgang ser foretaket til brukergrupper som benytter nødnett i dag, men i begrenset grad – blant annet kommunal hjemmetjeneste, rus og psykiatri, og nødnett i sykehus. Arbeidet er sentralt for på sikt å kunne gi råd og anbefalinger knyttet til en eventuell bredere innlemmelse av de aktuelle brukergruppene i det nye nødnettet, eller om behovene bør realiseres på andre måter. 

HDO sikrer også informasjonsdeling og forankring med relevante aktører, deriblant de regionale helseforetakene. Administrerende direktør i HDO representerer de regionale helseforetakene og kommunehelsetjenesten i styringsgruppen for nytt nødnett-prosjektet.

Etter at det sentrale styringsdokumentet (SSD) har gjennomgått ekstern kvalitetssikring (KS2), vil det legges frem for regjeringen for beslutning om oppstart og finansiering. Når gjennomføringsprosjektet blir satt i gang, er det HDO som vil være prosjekteier- og leder for helsetjenestens innføringsprosjekt. Prosjektet omfatter blant annet utskifting av mobile enheter, integrasjon med kontrollromsløsningen LifeX, og tilhørende opplæring. I tillegg til aktiviteter i egen sektor, vil nødetatene også bidra med tekniske, faglige og operative ressurser inn i de sentrale prosjektaktivitetene. 

Også i gjennomføringsprosjektet vil HDO jobbe tett sammen med Helsedirektoratet, som vil være representert i alle ledd av styringsmodellen. De vil ivareta myndighets- og regulatoriske aspekter, i tillegg til å bidra inn i konkrete funksjoner og delprosjekter. Et viktig hensyn i arbeidet med organiseringen av gjennomføringsprosjektet, er å sikre en god sammensetning av ressurser, med representanter fra både de tekniske og operative miljøene i tjenesten. Det er særlig fokus på å sikre en god og hensiktsmessig forankring og involvering av kommunehelsetjenesten, tillitsvalgte og fagforbund som organiserer personell i akuttmedisinsk beredskap, samt andre relevante foretak, fora og nettverk i helsesektoren. 

Helsetjenesten er opptatt av å ha et helhetlig perspektiv på nytt nødnett, og skal etterstrebe en prosjektorganisering som sikrer en smidig overgang til forvaltning etter at prosjektet er avsluttet.

For mer informasjon om prosjektet, se DSB sine informasjonssider om nytt nødnett: Nytt nødnett | Nødnett (nodnett.no)

For spørsmål knyttet til helsetjenestens bidrag i arbeidet med nytt nødnett, ta kontakt med etatskoordinator og prosjektleder for helseKarl Iver Slartmann.

 

 

 

Sist oppdatert 13.05.2025