Inkluderende arbeidsliv i HDO
Den internasjonale kvinnedagen 8. mars er både en feiring av kvinners prestasjoner og en påminnelse om kampen for likestilling som fortsatt pågår. Siden FN gjorde 8. mars til den Internasjonale kvinnedagen i 1977, har verden sett store fremskritt, men ulikheter vedvarer – både globalt og her i Norge. Selv om Norge regnes som et av verdens mest likestilte land, er det fortsatt mye som gjenstår for å sikre like rettigheter for alle.

Foto: Linda-Theres Trondsen
I 2024 hadde HDO en kvinneandel på 25 prosent, en betydelig økning fra 10,34 prosent sammenlignet med tall fra 2014. Over denne tiårsperioden mer enn doblet kvinneandelen seg, noe som viser en positiv utvikling mot større likestilling i foretaket. HDO arbeider aktivt for å fremme likestilling og mangfold, med en policy om at arbeid av lik verdi skal gi lik lønn.
Vi har snakket med tre dyktige kvinner i HDO, som deler sine erfaringer om arbeid, utfordringer og likestilling i virksomheten.
Jobber med Kommunikasjonsløsning for Akuttmedisinsk Kjede (KAK)
Dagens kommunikasjonsløsning i nødnett, ICCS, brukes av AMK-sentraler, legevaktsentraler og akuttmottak over hele landet. I løpet av 2025 og 2026 skal dagens kommunikasjonsløsning erstattes med en ny og moderne løsning kalt HDO Kontrollsenter (LifeX). Tonje Vik Holmestad er produkteier, mens Sissel Fladby van Woensel Kooy og Nora Røstø Grøtberg spiller viktige roller i gjennomføringen av det omfattende prosjektet.

Foto: Fredrik Tonning
Arbeidet i HDO er ikke bare med på å forme fremtidens helsetjenester, men kan også inspirere flere kvinner til å velge en karriere innen teknologi og innovasjon.
Ulike roller innen teknologi i helsesektoren
- Jeg hadde snust litt på faget og var klar for et jobbskifte da jeg kom over stillingsutlysningen, sier Tonje Vik Holmestad, produkteier Kontrollrom. Hun er sivilingeniør i kommunikasjonsteknologi fra NTNU i Trondheim og har vært ansatt i HDO i fem år. Hun sørger for at teamet på 12 personer har gode rammer, blant annet innen bemanning og økonomi, og har i tillegg ansvar for kvaliteten i løsningen.
- For meg virket HDO som et spennende sted å jobbe og da var det bare å søke, sier hun.
- I min rolle er det viktig at jeg ser helheten, og samtidig er mitt hovedfokus å følge opp og hjelpe og støtte teamet og prosjektleder. Vi har også ansvar for dagens løsning, videre drift og idriftsetting av den nye kontrollromsløsningen, forklarer Vik Holmestad.
Nora Røstø Grøtberg er trainee gjennom traineeordningen Trainee Innlandet, og jobber som tjenestedesigner. Hun er utdannet tjenestedesigner ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
- Jeg har jobbet i HDO i halvannet år og har brukt mye tid på innsiktsarbeid og kartlegging. I KAK-prosjektet har jeg blant annet intervjuet og besøkt brukerne av kontrollromsløsningen, sier Røstø Grøtberg.
- Jeg hadde heller ikke hørt om HDO før jeg ble trainee, men dette er så absolutt en spennende virksomhet å jobbe i, fortsetter hun.
Sissel Fladby van Woensel Kooy er den i teamet med kortest fartstid.
- Jeg har vært ansatt i seks måneder, og jobbet tidligere i Oslo, sier hun. van Woensel Kooy hadde heller ikke hørt om HDO før hun kom over stillingsutlysningen.
- Stillingen som dukket opp var rett i min gate, og på det tidspunktet hadde HDO vært igjennom en omorganisering der de hadde gått fra å være en ren driftsorganisasjon til å jobbe mer med produktutvikling, sier van Woensel Kooy. Dette åpner for at man kan påvirke mer, ha mer styring og lage gode produkter.
- Det er en moderne måte å tenke utvikling og drift på. Samfunnsmessig er det en viktig jobb, og det føles utrolig meningsfylt å bidra på dette området, sier hun.
I HDO jobber hun med programvareutvikling og automatisering av utrulling av programvare, og er også prosessfasilitator i teamet.
En inkluderende arbeidsplass på flere områder
HDO fremmer likestilling gjennom lik lønn for likt arbeid og en inkluderende arbeidsplasskultur. Deltakelse i ordninger som Trainee Innlandet bidrar også til å skape et miljø på tvers av alder og kjønn.
- At HDO er med i ordningen til Trainee Innlandet, bidrar til at vi får inn flere unge og skaper et miljø på tvers av alder og kjønn. At vi knytter oss til slike ordninger tror jeg bidrar til både mangfold og likestilling, sier Røstø Grøtberg.
- Jeg opplever at vi har skapt et bedre arbeidsmiljø for alle, bare ved å være oss selv, sier Vik Holmestad. - Mangfold er bra for arbeidsmiljøet, og jeg tror også at hvis det er noen kvinner på en arbeidsplass, vil det også være enklere å få inn flere, fortsetter hun.
- Kvinner og menn tenker litt forskjellig, og da får vi inn flere perspektiver. Det mener jeg fører til at vi leverer bedre tjenester og løser utfordringene våre bedre, sier hun. Samtidig er det viktig at et bestemt kjønn ikke kvoteres inn når det lyses ut stillinger. En skal jo bli ansatt fordi du har riktig kompetanse, sier Vik Holmestad.
- Jeg tenker også at det å ha kvinnelige forbilder som har gått den samme retningen som en selv kan være en god ting, sier van Woensel Kooy. Hun opplever at kollegene i stor grad er imøtekommende. – Det er ingen som har tvilt på kompetansen min bare fordi jeg er kvinne, sier hun.
Likestilling i HDO
Vik Holmestad, Røstø Grøtberg og van Woensel Kooy er enige om at kulturen i HDO er god, og at det er stor grad av likestilling i virksomheten.
- I HDO får vi lik lønn for likt arbeid, og jeg opplever at det er rom for at alle har like mye de skulle ha sagt rundt bordet, sier Vik Holmestad.
- Hvis vi ikke spiller hverandre gode, klarer vi heller ikke å takle de komplekse problemstillingene. Og det avhenger av at vi samarbeider og lærer av hverandre, fortsetter hun.
- Det jeg synes er fint med HDO er at det er fokus på faglig styrke og kompetanse. Og det er jo det som betyr noe, smiler hun.
- Jeg synes vi er en fin gjeng i HDO. Og det viktigste er kanskje det at vi møter hverandre med respekt og nysgjerrighet. Da blir kjønn mindre viktig, avslutter van Woensel Kooy.