LifeX skal erstatte ICCS
Overgangsopplæring - fra ICCS til LIfeX - av lokale instruktører i legevakt og akuttmottak er i gang
LifeX er en ny kommunikasjonsplattform som skal erstatte dagens ICCS-løsning i akuttmottak, legevaktssentraler og AMK-sentraler. Helsetjenestens driftsorganisasjon for nødnett HF (HDO) er ansvarlig for å oppgradere lokale instruktører i AMK-sentraler, legevaktsentraler og akuttmottak. Denne oppgraderingen av lokale instruktører er godt i gang, og følger utrullingen av LifeX som starter i Nord-Norge og fortsetter sørover langs kysten.

Foto: Linda-Theres Trondsen
Én uke før påske samlet Hege Lyder, Camilla Brenna og Guri Opland engasjerte kursdeltakere fra ulike steder i Finnmark til et dagskurs. Deltakerne, som til daglig jobber ved legevaktsentraler og akuttmottak fra Nordkapp til Alta, fikk en teoretisk gjennomgang av den nye kommunikasjonsplattformen. Videre besto opplæringen av ulike praktiske oppgaver. Dagen var preget av god stemning med både latter og faglig engasjement.

Foto: Linda-Theres Trondsen
Ny arbeidsflate
Over 160 kontrollrom omfattes av moderniseringen, og flere aktører er i sving mens HDO jobber med oppgraderingen til den nye kommunikasjonsplattformen.
Hege Lyder er nasjonal instruktør og én av tre instruktører som er leid inn opplæringsenheten i HDO for å gi opplæring til de lokale instruktørene.

Foto: Linda-Theres Trondsen
- Jeg er ansatt ved Kristiansund sykehus, akuttmottak, og har siden 2014 vært nasjonal instruktør, utleid til HDO i 40-70 prosent stilling. Det vil si at jeg lærer opp lokale instruktører fra hele landet. Alle sluttbrukere i nødnett skal ha opplæring av godkjent instruktør, forklarer Lyder.
- I kursene går jeg igjennom det deltagerne skal ha kjennskap til i den nye kontrollromsløsningen. Dette er for å sikre at sluttbrukerne kan det de skal. Og det er viktig at operatørene i den akuttmedisinske kjede er trygge på bruken av utstyret vårt, understreker Lyder.
- Kort fortalt er det bare et kommunikasjonsverktøy, men de må kunne det, for å kunne samhandle internt i helse og med andre brukere, etater, i Nødnett. De må forstå hvordan vi samhandler med andre og hvordan vi bruker verktøyene best mulig. Dette for å sikre kommunikasjonsflyt, og sikker pasientbehandling. Da blir det både arbeids- og tidsbesparende, sier hun.
Teknologistøttet læring
Lars Didrik Flingtorp, seniorrådgiver i Nasjonalt senter for prehospital akuttmedisin (NAKOS) bidrar også med verdifull kompetanse i dette prosjektet.
Han er sykepleier i bunn og har jobbet med teknologistøttet læring i over 20 år. I NAKOS jobber han med den nasjonale nettportalen for teknologistøttet lærling.

Foto: Linda-Theres Trondsen
- Jeg har jobbet tett på HDO og opplæring i en årrekke, og i NAKOS har vi også support på både sluttbrukere, instruktører og administratorer, forteller Flingtorp.
- Vi har vært med på utrullingen av nødnett siden tidenes morgen, og i forbindelse med innføringen av LifeX og Voxlog bistår vi med å lage teknologistøttet læring, sier han.
- Som en introduksjon til det fysiske kurset, får kursdeltagerne et forkurs. Slik sørger vi for at deltagerne får større utbytte av opplæringen. Kursene og opplæringsvideoene kan også brukes til repetisjon og som oppslagsverk i ettertid, smiler Flingtorp.
Ulike brukergrensesnitt
Akuttmottak og legevaktsentraler får ulike brukergrensesnitt. HDO jobber frem en løsning som skal passe best mulig med de ulike arbeidsplassene og deres behov.
- Det jobbes frem noe som skal passe alle godt. Kontrollromsløsningen er veldig visuell, men den skal som sagt være enkel å forstå, sier Lyder.
Neste steg
Den oppmøtebaserte opplæringen er viktig.
- Det er noe med det mellommenneskelige aspektet i disse kursene som jeg setter veldig stor pris på. Folk har ulike behov og kompetanse, og på fysiske kurs får jeg fulgt opp og svart på spørsmål undervegs, sier Lyder. - Der det er mulig, mener jeg denne opplæringsmodellen gir best utbytte, legger hun til.

Foto: Linda-Theres Trondsen
Etter kursslutt reiser deltagerne tilbake til sine respektive kontrollrom.
Fakta:
Tidsramme: Utrullingen av LifeX skjer hovedsakelig i perioden 2025-2026.
Kontrollrom: Over 160 kontrollrom i hele landet skal oppgraderes til LifeX.
Samarbeidspartnere: HDO samarbeider med Frequentis AG for å implementere LifeX.
Brukergrensesnitt: Akuttmottak og legevaktsentraler får tilpassede brukergrensesnitt.
Teknologistøttet læring: NAKOS bidrar med teknologistøttet læring for å støtte opplæringen av lokale instruktører.
Intern opplæring: Det er lurt å starte intern opplæring av egne sluttbrukere slik at alle er klare i god tid før go live-dato.