Hodesett

Gode hodesett er viktig for operatørene på AMK-sentralene, akuttmottak og legevaktsentralene. På denne siden finner du noe informasjon om hodesett, hvilke hodesett som HDO "anbefaler" og aktuelt tilbehør knyttet til kontrollromsløsningen.

Hodesett til operatørplasser

Alle utvidelser på AMK fremover vil komme med MPOS, slik at det vil være behov for hodesett med Binder-plugg. Disse hodesettene kan også brukes med Lemo, men det må da brukes en overgang. Dersom det ønskes full fleksibilitet i form av at alle hodesett kan brukes på alle operatørplassene må det kjøpes inn overgang mellom Lemo og Binder. HDO anbefaler Sennheiser HME46 Binder hodesett. Dette hodesettet brukes også av politi og brann. ​​

En viktig detalj om hodesett knyttet til en MPOS-operatørplass er at det ikke er mulig å operere to hodesett uavhengig av hverandre, og begge vil ha samme status i PC-dispatcher. Dette vil si at mikrofonene må ha samme status (muted/unmuted), og kontrollrommet må derfor kjøpe hodesett med mutefunksjon på for å kunne mute medlytt-hodesettet. 

Disse hodesettene kan også brukes i KAK når det kommer. ​

HDO anbefaler at legevaktsentraler og akuttmottak tar kontakt med kundemottak@hdo.no før innkjøp av nye hodesett.

Hodesett

https://allegra.no/produkt/sennheiser-hme46-binder/

​​AK3 (USB-adapter)

https://allegra.no/produkt/imtradex-ak3-usb/

​Overgang Lemo-Binder

https://allegra.no/produkt/kabel-lemo-til-binder/​​

 

​MPOS

Operatøren kobler i dag inn sitt hodesett inn i et uttak (PIP modul) på arbeidsbordet sitt. Dette uttaket får lyden analogt på egne kabler rett fra det tekniske rommet. Med MPOS blir dette endret slik at lyden transporteres digitalt helt frem til operatørplassen. Vi må derfor ta lyden ut fra ICCS PC-en på arbeidsbordet ved hjelp av en ny boks. Denne boksen har en annen type plugg (Binder) enn den gamle løsningen (Lemo), men det kan anskaffes helt identiske hodesett (f.eks. Sennheiser HME46) som benytter den nye istedenfor den gamle pluggen. Dersom nye hodesett skal benyttes på de gamle uttakene på arbeidsbordene må det brukes en overgangsplugg mellom for at det skal fungere. Det fungerer ikke med gamle hodesett på de nye uttakene.​

Ved bestilling av nye operatørplasser, eventuelt dersom det skulle oppstå en feil på eksisterende operatørplass, er det en risiko for at den blir erstattet med en MPOS-løsning dersom det ikke er mulig å oppdrive reservedeler til det gamle utstyret. Derfor anbefales AMK å starte med innkjøp av hodesett med ny plugg (feks Sennheiser HME46 Binder) og overganger til den gamle løsningen (Lemo til Binder) allerede nå. Dette hodesettet kommer også til å kunne brukes på nytt kommunikasjonssystem for akuttmedisinsk kjede (KAK). 


Viktig informasjon knyttet til hodesett

HDO gjør videre oppmerksom på følgende:

Bruk av ​hodesett for optimal lyd ved kontrollrom 

Det som har mest å si i forhold til kvaliteten på lyd ut fra hodesett er hvordan man bruker og plasserer mikrofonen i forhold til munnen. I tillegg til eventuelle innstillinger på trådløse hodesett. Det er viktig å individuelt prøve seg frem med både plassering av mikrofon og innstillinger for å oppnå best mulig. Her er en link til en video produsert av 'Prehospital klinikk SSHF' som omhandler 'Mikrofonplassering i AMK'Den gir en av god beskrivelse på hvordan man skal plassere mikrofon for å oppnå best mulig lyd.

I forbindelse med lyd inn er det viktig at innringeren plasserer sin mikrofon korrekt for å oppnå optimal lyd. I tillegg bør man kontrollere at lydnivåene for innkommende anrop er innstilt korrekt, slik at lyden hverken er for lav, eller for høy.
Fant du det du lette etter?